luni, 11 ianuarie 2010

Gripa ah1n1

Gripa porcina: este un virus gripal de tip A, care apare in cazul porcinelor afectand apartatul respirator al acestora. Gripa porcina se poate raspandi foarte usor la animale si doar ocazional poate trece la oameni. In general, persoanele care iau acest virus sunt cele care intra in contact direct cu animalele bolnave. Trebuie specificat faptul ca gripa porcina nu poate fi luat in urma consumului de carne de porc, ci doar pe cale aeriana de la om la om.
Simptomele gripei porcine sunt similare celei umane, acesta fiind un minus in descoperirea a acestui virus.
Simptomele gripei porcine:
-febra,
-frisoane,
-cefalee,
-dureri musculare si de articulatii,
-dureri de gat,
-lipsa apetitului,
-tuse seaca,
-stare generala alterata.
Recomandări generale:
-evitarea contactului apropiat cu persoane bolnave.

-Menţinerea regulilor de igienă individuală: spălarea frecventă a măinilor, folosirea batistei personale în caz de strănut şi tuşit, care se aruncă după folosire in locuri special amenajate.
-evitarea aglomeratiilor.
-Aerisirea frecventă a încăperilor şi locurilor de muncă.
-În cazul în care ati avut contact cu persoane care s-au întors de cerl mult 7 zile din ţări unde s-au semnalat cazuri de gripă porcină (ex. Marea Britanie, Spania, Germania, sau altele) şi aveţi semne de boală, se impune prezentarea în cel mai scurt timp la medicul specialist boli infectioase reducând folosirea mijloacelor de transport în comun (autobus, tramvai, etc.)
-Dacă aveţi semne de boală respiratorie obişnuită: febra (37.5-38.5 grade, cu instalare lentă, dureri de cap, nas înfundat, dureri în gât etc.) vă prezentaţi la medicul de familie.
-Vă recomandăm urmărirea mijloacelor de informare (ziare, televiziuni) cu privire la evoluţia acestei situaţii şi respectarea sfaturilor specialiştilor.

Niciun comentariu: